Recept: MAKOVO-JABLKOVÝ KOLÁČ BEZ MÚKY
19. novembra 2018
Zobraziť všetko

6 výhod, ktoré prináša vitamín C

6 výhod, ktoré prináša vitamín c

„Vitamín C hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní dobrého zdravia“ hovorí doktor Balz Frei, vedúci výskumník vitamínu C a riaditeľ inštitútu Linus Pauling na Oregongskej štátnej univerzite v Corvallise. „Je to potrebné pre život.“ Prečo? Vaše bunky potrebujú vitamín C na správnu prácu a má antioxidačné vlastnosti na ochranu pred poškodením. Bohužiaľ, naše telo ho nevyrába. Zoberte si pohár pomarančového džúsu a prečítajte si viac o výhodach vitamínu C.

 

Pomáha vám znížiť telesnú hmotnosť

Spálite o 30 percent viac tuku počas mierneho cvičenia, keď máte dostatočnú hladinu vitamínu C v porovnaní s niekým, kto má nízke hladiny vitamínu, podľa Journal of the American College of Nutrition. Teória? Vitamín C pomáha v cestách, ktoré regulujú oxidáciu tukov, výdavky na energiu a príjem energie – všetky veci, ktoré pomáhajú pri strate hmotnosti. Ak sú hladiny dostatočné, vaše telo dokáže pracovať efektívnejšie.

Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Epidemiologické a pozorovacie štúdie zistili asociácie s vitamínom C a nižším rizikom srdcových ochorení, nižším krvným tlakom a nižším výskytom mŕtvice. “Vitamín C zlepšuje funkciu krvných buniek a zlepšuje cievnu relaxáciu,” hovorí Frei. To umožňuje krvi pohybovať sa voľnejšie, čo znižuje riziko srdcových problémov.

 

 

Chráni vašu pokožku pred poškodením na slnku

Vitamín C by mohol znížiť riziko melanómu, navrhuje pozorovacie štúdium v International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Frei varuje, že nemáme jasnú predstavu o tom, ako sa vitamín C chová v koži. Ale vieme, že starnutie a UV žiarenie znižujú množstvo živín v ňom. Vitamín C chráni aj pred slnečnými škvrnami pri aplikácii topicky.

Zmierňuje zápal

Zápal je reakcia vášho tela na stres, znečistenie a dokonca aj dnešné cvičenie – vytvára tým bunky poškodzujúce voľné radikály. Vitamín C bojuje proti týmto voľným radikálom a pomáha telu liečiť zápal, ktorým každodenne trpí.

Môže obmedziť trvanie zimnice

Pokiaľ ide o boj s prechladnutím, naše mamy nám povedali, aby sme vždy vypili vitamín C. Ale ukázalo sa, že boj proti zimnici a chladu je jedným z najkontroverznejších výhod vitamínu C. Podľa Freiho dôkazy o schopnosti vitamínu C bojovať proti zimnici a chladu sú nekonzistentné. Napriek tomu je vitamín C len jedným z početných vitamínov, ktoré náš imunitný systém potrebuje na optimálne fungovanie, hovorí.

Bojuje proti rakovine

Jedným z najzaujímavejších prínosov vitamínu C, sú jeho potencionálne účinky na rakovinu. Štúdie z Národných inštitútov zdravia zistili, že intravenózna infúzia vitamínu C môže zvýšiť účinok chemoterapie na rakovinové bunky, najmä pri rakovine pankreasu. Táto liečba je vo fáze II klinických skúšok, takže už to nemusí trvať dlho, a vitamín C bude bežnou praxou v boji proti tejto chorobe, ktorá postihuje približne 1,6 milióna Američanov ročne. Iný výskum zistil, že intravenózna infúzia vitamínu C zlepšuje kvalitu života pacientov s rakovinou.

Zakúpte si u nás skvelé darčeky na VIANOCE

 

Sledujte nás na FACEBOOKU

Je nás už vyše 22 000, budeme radi, ak sa k nám pridáte :-)